Menyahut cabaran minyak naik, rancangan kami ke Cameron Highland tetap diteruskan walaupun kami terpaksa membelanjakan wang untuk minyak lebih RM300 untuk dua kereta.

Tapi bukan nak bercerita tentang makan angin, tapi satu perkara yang mencuit hati ana berkenaan sepupu-sepupu ana yang kecik2 lagi nie. Peristiwa ni berlaku masa perjalanan pulang ke KB, antara Gua Musang ke Kuala Krai.

Pak cik Min, bapa saudaraku telah bertanya kepada anaknya : Abe solat tak Zohor tadi?

Anaknya (abe) berumur 5 tahun menjawab : Taaak. Terdiam…….

Kak long tahu tak rupa syaitan camne? Tanya pakcik ku pula kepadaku.

Ana yang tak memahami apa yang tersirat difikiran pakcik ana hanya menjawab selamba je. Entahlah, tak pernah tengok pun.

La kak Long, kat abe (ditujukan kepada anaknya) nie banyak syaitan. Dia tak solat tadi, banyaklah syaitan kat dia. Tengoklah, kat rambut dia, tepi dia, belakang dia, heeeee, banyak long, tengoklah.

Huhu…..rupanya pakcik ana ingin memberi pengajaran kat anak dia. Apa lagi, ana menambahlah lagi.

Ya la pok cik Min, banyak betul, takut nak dekat dengan abe. Tak nak dah kawan dengan abe kalu camni. Banyak syaitan kat dia.

Abe hanya diam dan semyum2 malu. mungkin sedang berfikir dengan kesalahannya.

(Majalah Anis (bulan 5) yang lepas membicarakan ketaatan anak kepada perintah agama haruslah disyukuri. Tak semua anak mudah mendengar kata)

Berlainan dengan abe, akaknya (akak sulung kepada abe), tak perlu disuruh, tak perlu dipaksa, siap minta dengan umi dia lagi nak solat gak pada waktu kami berhenti untuk solat.

Umi boleh tak akak nak solat?

Solatlah, ikut umi. Duk kat belakang umi ya. Kak long nak solat sebelah umi.

Dari awal hingga akhir. Seronok ana tengok dia solat. Nak menitis air mata ana lihat ketaatan dia.

((((Teringat kenangan masa ana kecik2 dulu, ana dan 2 adik ana akan berebut2 nak duk kat tepi, sebab dekat dengan dinding. Bila solat, tentu dapat menyandar kat dinding. Nampak sangat kene paksa kat abah(semasa umur 5 – 8 tahun). Abah didik kami solat berjemaah, abah baca tafsir Al-Quran atau hadis setiap pagi, abah pernah ugut nak bakar Majalah URTV kerana pinjam dengan kawan(semasa umur 11 tahun).hehe…terus p hantar. Pastu dah tak reti nak baca lagi majalah tu, siap tak berminat lagi, syukur2. Berkat gak didikan abah, tapi, semua tu dah tinggal kenang2an dalam lipatan sejarah hidup kami. Bersyukur dikurniakan abah yang pandai didik kami.))))


Kembali kepada abe yang terdiam seketika tadi. Sempat lagi "cover" malu dia dengan mendendangkan kami dengan lagu sepohon kayu. Sungguh mencuit hati^_^.

Sepohon kayu daunnya rimbun
Lebat bunganya serta buahnya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya…

Hingga akhir dia dan akaknya mendendangkan kami lagu ini. Seronok mendengarnya. Mungkin inilah yang diajar di Pasti Wakaf Stan, Kubang Kerian. (Pusat Asuhan Kanak2 Islam).

Selingan : Selamat Hari Bapa buat abah tersayang, ayah, cek, ayah cik, Pok cik Min, pok su and semua yang bergelar bapa!!!!Ana : Kalau ingin mendidik anak2, didiklah dari rebungnya. sebab jika dah jadi buluh, terlalu susah untuk dibentuk lagi. Dan bersyukurlah jika mempunyai anak2 yang pandai mentaati Allah SWT, Rasulullah SAW, dan kedua ibubapanya. Bersyukurlah!!!

Rasulullah SAW pernah bersabda:

Amru bin Syu’aib dari ayahnya dari neneknya r.a berkata : Rasulullah SAW bersabda: suruhlah anak-anak kamu solat ketika mereka umur tujuh tahun, dan pukullah mereka kerana meninggalkan solat jika telah berumur sepuluh tahun. Dan pisahkan anak laki-laki dari anak perempuan dalam tempat tidur mereka. (Abu Dawud)

*Semua hiwar di atas dalam loghah Kelate sebenarnya, tapi di alih kepada bahasa Melayu standard untuk memudahkan pemahaman. Hehe^_^

0 comments: