KENAPA AKU DI UJI???
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan: “kami telah beriman”, sedangkan mereka belum diuji? Dan sesungguhn
ya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta”
(Al-Ankabut 2-3)KENAPA MASIH TIDAK DAPAT APA YANG AKU IMPIKAN???
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui” (Al-Baqarah 216)KENAPA AKU MENDAPAT UJIAN SEBERAT INI???
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya”
(Al-Baqarah 286)


RASA FRUST???
“Janganlah kamu bersikap lemah, janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”

(Al-Imran 139)


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA???
“ Wahai orang-orang yang beriman ! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih dari kesabaran musuh di medan perjuangan dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah2 sempadan ) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan )”. (Al-Imran : 200 ).

“dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang2 yang khusyuk”.
(Al-Bakarah : 45)


APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI???
“Sesungguhnya Allah telah membeli kepada orang2 mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka”.
(At-Taubah : 111).


KEPADA SIAPA AKU MENGHARAP???
“ Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selainNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal”. (At-Taubah : 129)AKU TIDAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!!!!

“… Dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah kecuali orang2 kafir”.
(Yusuf : 12)


0 comments: