Hutang PTPTN RMxx,xxx
Hutang Kak Ngah RM100. Dah bayar RM200
Hutang dgn kwn2 Alhamdulillah dah habis bayar

Hutang bertimbun!!! susahnya hati!!!

Pening gak kadang kala memikirkan hutang. Tapi pernah tak kita mencatatnya? biar kecik sekalipun, kalau dah nama hutang, 10sen pun tak tenang duduk. ke camne?
Sebenarnya Allah telah berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 282 "Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu bermu`amalah tidak secara tunai untuk waktu yang ditentukan, hendaklah kamu menuliskannya. Dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menuliskannya dengan benar. Dan janganlah penulis enggan menuliskannya sebagaimana Allah telah mengajarkannya, maka hendaklah ia menulis, dan hendaklah orang yang berutang itu mengimlakan (apa yang akan ditulis itu), dan hendaklah ia bertakwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangi sedikit pun daripada hutangnya. Jika yang berhutang itu orang yang lemah akalnya atau lemah (keadaannya) atau dia sendiri tidak mampu mengimlakan, maka hendaklah walinya mengimlakan dengan jujur. Dan persaksikanlah dengan dua orang saksi dari orang-orang lelaki di antaramu). Jika tak ada dua orang lelaki, maka (boleh) seorang lelaki dan dua orang perempuan dari saksi-saksi yang kamu ridai, supaya jika seorang lupa maka seorang lagi mengingatkannya. Janganlah saksi-saksi itu enggan (memberi keterangan) apabila mereka dipanggil; dan janganlah kamu jemu menulis hutang itu, baik kecil maupun besar sampai batas waktu membayarnya. Yang demikian itu, lebih adil di sisi Allah dan lebih dapat menguatkan persaksian dan lebih dekat kepada tidak (menimbulkan) keraguanmu, (Tulislah muamalahmu itu), kecuali jika muamalah itu perdagangan tunai yang kamu jalankan di antara kamu, maka tak ada dosa bagi kamu, (jika) kamu tidak menulisnya. Dan persaksikanlah apabila kamu berjual beli; dan janganlah penulis dan saksi saling sulit-menyulitkan. Jika kamu lakukan (yang demikian), maka sesungguhnya hal itu adalah suatu kefasikan pada dirimu. Dan bertakwalah kepada Allah; Allah mengajarmu; dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu".
Firman Allah inilah yang membuatkan ana menulis hutang yang ana lakukan, baik ianya sedikit ataupun banyak. Hanya ana tengah menunggu masa nak bayar balik je hutang yang ana lakukan ini. Banyak gak tu.. tak tahulah berapa lama nak habis bayar. Moga Allah memberi rezeki untuk ana melangsaikan hutang yang bertimbun itu.
Bercakap tentang hutang ni, sebenarnya dalam kos yang ana ambil iaitu kos perakaunan, kami juga diajar cara untuk mencatat hutang yang dilakukan. Kiranya lebih bersistematiklah cara nak mencatatnya. Ini kerana sebuah syarikat atau organisasi, setiap hari mereka akan melakukan urusniaga secara hutang. Kalau dalam Financial statement kita akan catat jumlah penghutang kita kat Balance sheet.

Jelaslah disini, kita sepatutnya mencatat hutang yang dilakukan. Moga kita tidak terlupa dan terleka untuk membayar hutang kita.
P/s: Hutang itu wajib dibayar walaupun tidak dituntut.

0 comments: